Курс и обука за месара

obuka-za-mesare

У оквиру курсева прехрабрене струке, Центар за образовање „Степен плус“ организује курс и обуку за месара за све који желе да се баве овим занимањем и лако дођу до запослења или покрену сопствени посао. Уколико се обучите за ово занимање лако се можете запослити у прехрамбреној индустрији будући да су месари увек тражени.

Обука за месаре у нашем Центру, састоји се из теоријског и практичног дела. Теоријски део подразумева упознавање полазника са основним елементима месарског посла, руковањем месарским алатима и машинама, као и примену безбедносних, санитарних и здравствених мера заштите на раду.

Наши искусни предавачи и стручни ментори постараће се да овладате свим вештинама овог заната и будете у најкраћем року оспособљени да се бавите овим послом. За оне који већ имају искуства у овој делатности а немају одговарајућу диплому о томе, Центар може организовати проверу стручних способности, полагање испита и добијање одговарајућег сертификата о томе.

Теоријски и практични део курса за месаре

Теоријски део обуке за месаре подразумева упознавање полазника са основним карактеристикама и поделом намирница животињског порекла и производа од меса. Кандидати уче о структури, пореклу и начину сечења и обраде меса, прављењу месних прерађевина, примени зачина и адитива, као и о његовом хемијском саставу и начину израчунавања кланичне тежине меса.

На курсу за месаре, кандидати ће научити и како да одреде мекоћу и сочност меса, од чега зависи боја меса, који фактури утичу на квалитет и свежину меса; поступке за утврђивање ароме, мириса и укуса меса, као и поступке хлађења, смрзавања и одмрзавања меса.

Такође, полазници курса за месаре упознају се и са свим законским прописима којима су регулисани производи од меса и месне прерађевине; санитарним прописима који се тичу хигијенских и здравствених услова клања, обраде и прераде меса, као и са прописима који се тичу безбедносних мера и мера заштите на раду.

За полагање теоријског дела обуке Центар је свим своји полазницима обезбедимо сав потребан материјал за учење, као и скрипте; Технологија занимања за месара, Основи струке и Безбедност и заштита на раду.

Практични део обуке обавља се у некој од месара са којима Центар сарађује, или у месари по избору самог кандидата. Центар организује полагање испита и за кандидате који се већ баве месарским послом али не поседују одговарајућу диплому. Испит се полаже пред стручном комисијом, након чега кандидати добијају диплому и уверење о завршеној обуци за месара.

kurs-za-mesara