Најпопуларнији послови у Србији и земљама ЕУ у 2015.

posao-u-euПредуго сте у потрази за послом или ваша струка не спада у ред оних које послодавци требају? Можда сте на почетку каријере или нисте баш задовољни оном коју имате?

Ево неколико савета како да што лакше и брже дођете до сталног, сигурног и добро плаћеног посла у Србији и иностранству.

Најпре, требало би да истражите и информишете се која су занимања на тржишту рада тренутно најтраженија и најисплативија.

Пар година уназад, а према свим предвиђањима стручњака тако ће бити и у будућности, највећа потражња је за стручњацима из ИТ области. Међутим, у последње време појављује се нови низ дефицитарних занимања са којима се брже и лакше долази до посла.

Према подацима НСЗ на посао најдуже чекају људи са средњом школом и они без икаквих квалификација. На основу огласа објављених на водећим домаћим порталима за запошљавање и код приватних агенција које се баве упошљавањем, највише су се тражила занимања из области трговине, продаје, угоститељства и администрације. Занимљиво је и да се бележи све већа потражња послова из области грађевинске струке.

Тако су међу топ занимања у Србији избили пекари, пица мајстори, месари, кувари и посластичари, али и послови из области грађевине: фасадери, молери, изолатери, армирачи, тесари, столари, водоинсталатери…

Профили које Европљани траже међу нашим радницима

Уколико је ваш избор да посао потражите изван граница наше земље, занимљиво је погледати која су занимања актуелна у земљама ЕУ, као и у Норвешкој и Швајцарској. Уз информатичаре и програмере велика потражња влада за медицинским стручњацима, од хирурга, лекара из различитих области медицине, до медицинских техничара, сестара и геронто неговатељица.

Велику потражњу европске земље имају и за квалификованим радницима из грађевинског сектора. Већина њих радо отвара врата мајсторима, занатлијама и техничарима јер су људи са подручја бивше Југославије нарочито цењени у грађевинској струци.

Неке од земаља, попут Немачке, поједноставиле су добијање радних дозвола и знатно скратиле време за признавање иностраних квалификација. Усвајањем нове уредбе о запошљавању и објављивањем нове “позитивне листе” дефицитарних занимања.

Немачка је отворила своја врата не само високообразованој радној снази из земаља ван ЕУ, већ и мајсторима и занатлијама.

poslovi-u-SrbijiЉуди са завршеном средњом школом из Србије тражени су и у Аустрији, Швајцарској и Норвешкој, а није тајна да су и до 10 пута више плаћени за исти посао него у својој земљи. Оно што је најбитније је пронаћи послодавца и посредника који вас неће преварити и никако не пристајати на рад без радне дозволе, на тзв “рад на црно”. Такав вид рада осим што је законом санкционисан, и знатно мање је плаћен.

У Аустрији запослење лако могу наћи конобари и други угоститељски радници, кровопокривачи, вариоци и лимари. Поређења ради, конобар у Аустрији уз бакшиш може месечно да заради око 4000 евра, а кувар и до 500 евра више.

Дајемо вам још неколико корисних савета уколико сте одлучили да свој посао потражите ван граница наше земље:

• што детаљније се информишите о послодавцу
• распитајте се шта ћете ви тамо радити и које су обавезе послодавца
• проверите да ли ће вам бити признате квалификације
• сарађујте само са лиценцираним агенцијама
• инсистирајте на радној дозволи или визи, уговору о раду или писму о намерама

И на крају, уместо закључка

Не чекајте да посао дође до вас, већ му сигурним корацима крените у сусрет. Информишите се добро и уколико ваша струка не одговара тренутној потражњи на тржишту рада, промените је. Преквалификацијом у неко траженије занимање отворите нова врата у свом животу.

Погледајте списак занимања грађевинске струке и осталих образовних профила за које вам нудимо сертификовану обуку и преквалификацију.