Грађевинари пажња! “Београд на води„ - велика шанса за сигуран и дугорочан посао

fb cover Beograd na vodi

Према стручним проценама капитални пројекат “Београд на води” упослиће 20.000 радника. То је огромна шанса за све раднике грађевинске струке, како за инжењере, тако и за занатлије и квалификоване мајсторе.

Стручњаци кажу да квалификованих грађевинских радника за овај дугорочан подухват нема довољно, стога је ово прилика и за људе других занимања који годинама чекају на посао да се преквалификују и обезбеде себи сигурно радно место.

Србији ће недостајати квалификовани грађевински радници

Већ годинама уназад интересовање за грађевинске профиле у стручним школама веома је мало. На све трогодишње смерове за грађевинце, 2015. у Србији уписало се око 50 ученика. Од тога, ова генерација ће за три године ишколовати свега 7 зидара.

Иако грађевинске струке нису ни близу врха најпопуларнијих занимања, изгледа да ће се ствари на том пољу значајно променити изградњом капиталних објеката на београдској обали. “Београд на води” је амбициозан пројекат који ће се реализовати неколико наредних година, а стална потреба за зидарима, тесарима, армирачима, руковаоцима грађевинским машинама и молерима, керамичарима, гипсарима… сигурно ће повећати заинтересованост младих за ова занимања.

Један од великих проблема грађевинске индустрије је и стара радна снага, а да би дошло до подмлађивања требало би афирмисати и подстицати младе да уписују смерове за грађевинце.

Недостатку квалитетних мајстора у Србији доприноси и чињеница да је велики број квалификованих грађевинаца боље услове пронашао на градилиштима земаља ЕУ и Русије. Статистике кажу да је преко 70.000 грађевинара запослено ван граница наше земље.

Када би сви грађевинци морали у исто време попунити места на градилиштима Београда, сигурно бисмо морали увозити мајсторе и занатлије из околних земаља. Ипак, изградња ће се одвијати по фазама, стога су процене да ће наши радници успешно окончати предвиђене радове.

BEOGRAD NA VODIМањак радне снаге биће решаван масовном преквалификацијом људи у неке од потребних грађевинских профила, јер нема довољно времена да нове генерације заврше школовање. И до сада највећи број мајстора и занатлија добијао се преквалификацијом, како у државним, тако и у многим приватним образовним установама које се баве обукама и квалификацијом одраслих.

Велика потражња на тржишту рада ускоро биће за зидарима, тесарима, армирачима, руковаоцима грађевинским машинама, молерима и декоратерима. Неопходне ће бити и занатлије које се баве сувом градњом где ће бити примењене најсавременије технологије по светским стандардима.

Обиман пројекат какав је “Београд на води” сигурно ће имати позитиван и дугорочан утицај на развој осталих грана индустрије у нашој земљи. Чим крене изградња, одмах ће оживети и индустрија грађевинских материјала и многи други сектори. Јачање производње и индустрије подразумева и отварање нових радних места и запошљавање нове радне снаге.

Не пропустите прилику, преквалификујте се на време

Уколико сте без посла или незадовољни ситуацијом и зарадом на тренутном радном месту свакако би требало да искористите ову шансу. Ово је прилика и за људе који већ раде одређени посао a немају одговарајући сертификат или диплому.

Најпре одаберите адекватну и поуздану образовну установу која се бави обуком и квалификацијама одраслих.

Пронађите занимање које ће бити актуелно и тражено од стране послодаваца и обезбедите себи сигурно запослење и безбрижнију будућност. У наредном периоду у Србији то ће свакако бити занимања грађевинске струке.

Сертификат квалификованог мајстора или занатлије неког од грађевинских профила може вам уз стечену праксу бити од велике користи уколико касније одлучите да запослење потражите ван Србије. Наши грађевинци веома су цењени и далеко више плаћени у ЕУ и Русији.

На крају, инвстирање у себе и своје образовање је инвестиција која се увек исплати.